Názorná ukázka: aplikace jednorázových rašelinových obkladů

Jednorázový rašelinový obklad o velikosti 300 x 400 mm (zábal)

tvoří důmyslně vyrobený sendvič, který se skládá ze dvou fólií, (propustná a nepropustná) mezi které je vložena 3 - 4 mm silná vrstva balneologické rašeliny. Balení obsahuje 10 kusů obkladů.

Pro teplou aplikaci je potřeba mít k dispozici Rašelinový nosič tepla o stejné velikosti jako je zábal, tedy 300 x 400 mm.

JAK NA APLIKACI

Nosič tepla ohřejeme v mikrovlnné troubě (cca 5-10 minut, pro rovnoměrný ohřev nutno po dvou minutách překládat) nebo ve vodní lázni (50°C – 60°C) po dobu cca 5-7 minut. POZOR NEVAŘIT!

Obklad přiložíme na nosič tepla nepropustnou stranou. Necháme po dobu 3 minut ohřát, abychom zabránili tepelnému šoku. Po ohřátí, obklad přiložíme na postižené místo. Propustnou části na tělo.  Na nepropustnou část přiložíme opět nosič tepla. Necháme působit 20 minut.

Pacienta překryjeme ručníkem, případně dekou.

Pokud lékař nedoporučí jinak, je doba trvání procedury 20 minut. Použitý jednorázový rašelinový obklad se může likvidovat běžným způsobem – vyhozením do koše nebo oddělit vlies od fólie a rašelinu použít jako zeminu pro květiny případně kompostování a obal vyhodit do koše.

Poté pokožku otřeme mokrou žínkou, obklad vyhodíme a nosič uschováme pro další použití. Jednorázový rašelinový obklad se doporučuje aplikovat 1 x denně po dobu 10 dnů.

Rašelinový zábal je jedna z nejuznávanějších forem tepelné terapie, při které dochází k uvolnění svalových kontrakcí, detoxikaci organismu a příjemné relaxaci celého těla.

Forma jednorázových aplikací obsahujících velké množství organických a minerálních látek, které se za pomoci tepelné podpory dostávají do našeho těla, májí rovněž blahodárný vliv na pokožku.

Huminové a fulvové kyseliny obsažené v rašelinovém obkladu pronikají do svrchní vrstvy pokožky, kde absorbují kyselinu mléčnou a toxické látky metabolismu.

PROČ JE RAŠELINOVÝ ZÁBAL TAK ÚČINNÝ

Kombinuje působení tepla a vlhka s účinnými látkami, které obsahuje rašelina.

Teplo a vlhko působí po fyzické stránce, huminová, fulvová kyselina a minerální látky po chemické stránce.

Aplikace rašelinového obkladu www.velba.cz 1 snímekAplikace rašelinového obkladu www.velba.cz 3 snímekAplikace rašelinového obkladu www.velba.cz 4 snímek